Interview met de nieuwe stafmedewerkers

Arvid Peeters

Stel jezelf kort voor

Ik ben Arvid Peeters, 37 jaar oud, trotse kempenaar en sinds kort ook een trotse vader.

Hoe ben je in contact gekomen met de Vlaamse beweging?

Ik ben geen stamboom nationalist, maar ontwikkelde mijn overtuiging uit mijzelf. Op die manier ben ik, via Vlaams nationalistische contacten, in de NSV gerold. Ik ben praeses geweest van de afdeling in Leuven en heb daar veel contacten gelegd. Tijdens mijn studententijd werd mijn Vlaams nationalistisch gedachtegoed versterkt en had ik ook de kans om met alle facetten ervan kennis te maken. Ik was vroeger ook actief in het Taal Aktie Komitee en vond mijn periode ook daar leuk.

Waarom de Vlaamse Volksbeweging?

Eens het Vlaams nationalistische gedachtegoed u gebeten heeft laat het u niet meer los. Na mijn studententijd heb ik een carrière uitgebouwd binnen de privésector en op een bepaald moment kreeg ik de mogelijkheid om hier te werken. Ik ben 300% van de zaak overtuigd en twijfelde dus niet om deze kans aan te grijpen. Ik vind de neutraliteit van de Vlaamse Volksbeweging zeer belangrijk. Partijpolitiek werkt soms dingen eerder tegen dan dat het meewerkt en ik heb zelf ook nooit mijn gedachten in partijengagement omgezet, wat heel nu handig is. Je merkt verder ook dat er een verandering is van ingesteldheid over de Vlaamse onafhankelijkheid. In vergelijking met 20 jaar geleden wordt er steeds meer over de Vlaamse zaak gesproken. Ik beschouw de VVB als het vliegdekschip waarvan alles moet vertrekken. Puur communautair gezien maakt de politieke overtuiging van wie België over de kling jaagt mij weinig uit. Zolang het maar gebeurt en daar kan en moet de VVB zeker een rol in spelen als drukkingsgroep.

Wat ga jij hier voor ons doen? Wanneer kunnen leden bij jou aankloppen?

Ik zit vaak op het hoofdkwartier in Berchem waar ik ook mij bezig houdt met de fysieke winkel alsook de webwinkel. Als afdelingsmedewerker sta ik ook in voor de ledencontacten. Ik probeer onze leden zo goed mogelijk verder te helpen. Ik ben niet de man van conflicten maar van oplossingen en ik zet graag mijn kempische charme in daarvoor. Ik wil elke afdeling ondersteunen en zodra het mogelijk is fysiek bezoeken. We hebben onlangs een volledige communicatie update gehad, maar dat zie je nog niet overal terugkomen. Er zit in de afdelingen – zelfs in coronatijden – heel wat leven en ik wil indien nodig de afdelingen helpen om ze naar de 21ste eeuw te brengen. We moeten afstappen van de ‘bierkaartjes’ mentaliteit om leden te werven en meer inzetten op sociale media. De huidige modernisering maakt de VVB minder log en meer de vlotte organisatie die ze hoort te zijn. Daarnaast wil ik ook samenzitten voor acties om de verjonging en vernieuwing van de afdelingen en de VVB in het algemeen in te zetten. Het helpt dat we nu met twee relatief jonge mensen op kantoor zitten die een frisse kijk op de dingen hebben en we hebben allebei goesting om onze tanden erin te zetten. 

Waar zie je de Vlaamse Volksbeweging over vijf jaar staan?

Ik hoop ten eerste tegen dan te kunnen zeggen dat corona voorbij is. Verder dat de VVB tegen dan niet alleen haar afdelingen heeft behouden maar ook aantoonbare verjonging heeft ingezet, communicatie inzet om leden te werven en mensen die nu kritiek hebben kunnen overtuigen – of zeker een deel van de kritiek wegnemen – door te tonen dat de VVB écht is veranderd. We moeten meer actiegericht denken en betogingen organiseren, dan maken we leden. Verder moet de verjonging over vijf jaar aantoonbaar zijn. We moeten van dat logge imago af. Ik wil tegen dan afdelingen behouden, vergroten en versterken.

Leden en afdelingsverantwoordelijken kunnen bij Arvid terecht via e-adres arvid.peeters@vvb.vlaanderen
of telefonisch op kantoor 03 366 18 50 of zijn GSM 0494  41 10 53.

Interview met de nieuwe stafmedewerkers

Johannes Meremans

Stel jezelf kort voor
Ik ben Johannes Meremans, 25 jaar oud, ik woon in het centrum van Dendermonde, heb een hond en twee katten (lacht) en ben sinds kort stafmedewerker van de VVB.
Hoe ben je in contact gekomen met de Vlaamse beweging?

Mijn vader was altijd al lid van de VVB en ik zag de merchandise ook altijd verschijnen, ook van de Flandriens. Hoewel ik nooit acties heb bijgewoond, wist ik wel van het bestaan van de VVB en wat ze deed. Het was pas door in mijn studententijd met Vlaams nationalisme bezig te zijn dat ik de VVB beter heb leren kennen.

Waarom de Vlaamse Volksbeweging?

Ik heb sociaal werk gestudeerd, al gewerkt voor jeugdhuizen, en sociaal cultureel werk is overwegend links-gecentreerd. Er zijn weinig bewegingen zoals de VVB die zich inzetten voor Vlaamse onafhankelijkheid én wijzen op dat Vlaams nationalisme met een breed draagvlak, pluralistisch en niet-partijgeboden. Dat is een uitdaging waar ik graag aan wil meewerken.

Wat ga jij hier voor ons doen? Wanneer kunnen leden bij jou aankloppen?

Je kan bij mij aankloppen voor eender wat, vragen die bij iemand op het secretariaat terechtkomen komen terecht bij iemand om dit te verwerken. Ik zal zo veel mogelijk acties, evenementen en eventueel reizen – als die er komen –  bijwonen en mee begeleiden. Ook wanneer je, zodra dit weer kan, langskomt op het secretariaat zal je mij tegenkomen. Verder zet ik mij in voor de jongerenwerking, Nederlands Landstaal en zal ik vergaderingen van de werkgroepen bijwonen in de mate dat het kan en mag in deze tijden.

Waar zie je de Vlaamse Volksbeweging over vijf jaar staan?

Eerst en vooral wil ik over vijf jaar, samen met Hilde, het beleidsplan inwerken, concretiseren en effectief over vijf jaar implementeren wat er wordt verwacht. Ik zie de VVB over vijf jaar, met mijn bijdrage, een breder draagvlak creëren voor Vlaamse onafhankelijkheid. Dit op een manier dat we mensen die zeggen “Waarom moet Vlaanderen onafhankelijk worden, we zijn toch al klein genoeg?”, van dit idee af kunnen brengen, dat mensen simplistisch aan familie en vrienden kunnen uitleggen waarom Vlaanderen onafhankelijk moet worden. Verder is groeien op vlak van leden een belangrijk punt en – in de mate van het mogelijke – ervoor zorgen dat mensen mediagewijs zien van “Dit is de VVB en die zet zich in voor Vlaamse onafhankelijkheid voor iedereen”. We zijn geen rechtse rakkers, daar zijn partijen genoeg voor. Het zal ook zeker en vast een uitdaging zijn om de huidige politieke kant die ons steunt tevreden te houden terwijl we proberen om uit te breiden naar een breder, richting centrum, draagvlak. Tenslotte moeten we ook kijken naar Catalonië, Schotland enzovoort in hoeverre dat dit mogelijk is.

U kan Johannes bereiken via johannes.meremans@vvb.vlaanderen en via GSM 0486 40 08 75
of op het telefoon nummer 03 366 18 50 van het secretariaat.

Deel dit bericht op uw sociale mediakanalen of verzend de link met een E-post bericht.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
E-Post

De Vlaamse Volksbeweging een duwtje in de rug geven? Uw steun zorgt ervoor dat de Vlaamse Volksbeweging haar werk kan blijven uitvoeren. Bovendien krijg je jaarlijks vanaf een bedrag van €40 een fiscaal attest.